universum

Оферти

Родопски легенди – от Варна и Бургас

Родопски легенди – от Варна и Бургас

Добрич – Варна – Бургас – Перперикон – Татул -  Кърджали – Златоград – Смилян – Смолян – Триград – Ягодина – Чудните мостове – Кръстова гора – Бачковски манастир – Бургас – Варна – Добрич

 

17 – 20.08.2017

21 – 24.09.2017

4 дни / 3 нощувки

 

Отпътуване от:

възрастен в двойна / тройна стая

единична стая

дете от 3 до 12 г. в стая с двама възрастни

Добрич, Варна, Бургас

235 лв

300 лв

200 лв

 

Цената включва:

Транспорт по маршрута с лицензиран автобус
1 нощувка със закуска в хотел в Момчилград
1 нощувка със закуска в хотел в Смолян
1 нощувка със закуска в хотел в Борово
Посещение и разглеждане на всички обекти и места по маршрута
Екскурзоводско обслужване по маршрута

Цената не включва:

Вечери;

Входни такси за посещаваните обекти;

Разходи от личен характер;

Входни такси:

Перперикон – възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв.
Татул – възрастни (вкл. пенсионери) – 3 лв., учащи – 1 лв.
Пещерата Ухловица – 6 лв.
Ягодинска пещера – 10 лв.
Пещера Дяволското гърло- възрастни – 5 лв., 2 лв. за ученици и пенсионери;

 

ПРОГРАМА

1 ден – Варна-Бургас-Перперикон-Татул-Кърджали

04.00 Отпътуване от Добрич 05.00 Отпътуване от Варна; 07.00 Отпътуване от Бургас

10.30-11.30 Каменни гъби и Каменна сватба

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m. Кърджалийските пирамиди са скални образувания, разположени източно от град Кърджали. Пирамидите се намират на ридовете Каяджик и Чуката в Източните Родопи. Те са едни от най-посещаваните от туристи скални пирамиди в България. Формирали са се преди близо 40 милиона години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Красивите скали са се образували от утаената вулканична пепел и скални късове и наподобяват човешки фигури, коне, птици, обелиски. Някои фигури са лесно рушими, защото са изградени от чисти туфи. За разлика от тях тези скали, в които има и метални примеси, са значително по-здрави. Интерес представлява скалната група Вкаменената сватба (Каменна сватба), която се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността – Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига!

12.00-13.30 Перперикон

Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.

Входни такси: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца – безплатно

15.00-16.00 Тракийското светилище при село Татул

Светилището представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона. Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

17.00-17.30 Храмов комплекс „Успение Богородично“ в Кърджали

Храмов комплекс „Успение Богородично“ се намира в кърджалийския квартал „Гледка“. Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г.  комплексът е стопанисван и доизграден благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра

18.00 Настаняване в хотел в Момчилград. Нощувка

2 ден – Кърджали-Златоград-Пещерата Ухловица-Смилян-Смолян

07.00-08.00 Закуска. Отпътуване за Златоград.

09.30-11.30 Разглеждане на етнографски комплекс Златоград

Музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения.

Отпътуване за пещерата Ухловица и Смилян
13.00-15.00 Посещение на пещерата Ухловица

Една от най-красивите пещери в България. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица. Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С. Дължината й е 460 метра, като само 330 метра от тях са пригодени за посещения. Със своите красиви образувания Ухловица често е сравнявана с подземен дворец. Окичена е с много красиви образувания, изваяни от водата и от въздушните течения – дендрити, оприличавани на корали и дървета, по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца, типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.  Вход: 6 лв.

15.30-16.30 Пристигане в с. Смилян
Кратко посещение на селото- храмът „Св. Спас”, Часовниковата кула, паметник на Висарион Смолянски.

Отпътуване за Смолян. 17.30 Пристигане в Смолян. Настаняване в хотел. Нощувка

3 ден Смолян- Триград- Дяволско гърло- Ягодина- Чудните мостове- Кръстова гора

07.00-07.30 Закуска

07.45 Отпътуване към пещерата Дяволското гърло
10.00 – 11.00 Посещение на пещерата Дяволското гърло

Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди.Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика. Входни такси: 4 лв. за възрастни; 2 лв. за ученици и пенсионери

11.00 Отпътуване към Ягодина
11.30 – 14.00  Посещение на пещера Ягодина

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Вход за пещерата – 10 лв.

14.00 Отпътуване към Чудните мостове
16.30-18.00 Чудните мостове

Чудните мостове са скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки величествените мраморни мостове. Големият мост е широк около 15 м в по-широките части и дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 м и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката – непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а височината на арката е 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява пещера, в която водите на р. Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

18.00 Отпътуване към Борово
19.00 Настаняване в хотел „Варненци“. Нощувка

4 ден- Борово-Бачковски Манастир-Бургас-Варна-Добрич

7.00-8.00 Закуска.
8.30-11.00 Посещение на Кръстова гора – едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.

11.00 Отпътуване към Бачковски манастир

12.00-14.30 Посещение на Бачковски Манастир „Успение Богородично”

Намира се на южния край на родопското село Бачково, на 10 км южно от Асеновград. Манастирът е основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който направил дарение за изграждането му. Дълго време манастирът е бил грузински. От създаването му е запазена двуетажната костница, която се намира на около 400 м от него.Към края на ХІІ и началото на ХІІІ век е изградена зимната църква на манастира „Свети Архангели”, така че да се свързва с чардаците от втория етаж на западното крило, където са били монашеските килии. Смята се, че след падането на България под oсманско владичество (края на XIV век) в Бачковския манастир е бил заточен последният български патриарх – Eвтимий.

Свободно време за обяд.
14.30 Отпътуване по маршрут Бургас – Варна – Добрич

 

Срок и начин на плащане: 30% от цената при записване, останалата сума се заплаща не по-късно от 14 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: Лична карта

Визови, паспортни и санитарни изискванияняма

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 35 туриста.

Срок за уведомление при не достигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.

Забележки:

Туроператорът си запазва правото за промени в реда на изпълнение на програмата!

Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

Туроператорът си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти  сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Универсум Тръст  Травъл ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 04895 /28.01.2005г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полица № 7500170000017  в  „Групама застраховане” ЕАД

С  общите условия за организирано пътуване можете да се запознаете тук: http://universum-travel.com/wp-content/uploads/2011/05/Obshti-uslovia.doc