universum

Оферти

Делюви празници, вила Армира / Потвърдена

Делюви празници, вила Армира / Потвърдена

Делюви празници в Златоград с вила Армира, Мезек, Перперикон

Добрич – Варна – Бургас – Мезек – Вила Армира – Златоград – Кърджали – Перперикон – Кабиле (Ямбол) – Бургас – Варна – Добрич

22 – 24 септември 2017 / Потвърдена. Има места.

3 дни / 2 нощувки със закуски

Ежегодно през септември за Деня на независимостта в Златоград организират традиционните „Делюви празници“. Те протичат с възстановка на един пазарен ден отпреди повече от 100 години и по един неповторим начин пресъздават битието на града  от 19 и началото на 20 век – култура, мода, стил, атмосфера. В този ден улиците на Стария Златоград се оживяват от лица, говор и облекла отпреди един-два века.

 ПРОГРАМА

1 ден, 22.09.2017:

05:00 ч. Отпътуване от Варна, 07:00 ч – от Бургас.

Продължаваме по магистрала Тракия, а после към Свиленград. Целта ни е село Мезек, където се намира една от най-големите на Балканите тракийски куполни гробници. Запазена изцяло в оригиналния си вид, построена в края на 4-ти век пр.н.е, за нея се предполага, че е принадлежала на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство.

В покрайнините на село Мезек на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.
Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери.

Отправяме се към Ивайловград и Вила Армира. А пътят до там е може би най-живописната отсечка от нашето пътуване, защото минава покрай и през най-дългия язовир в България – язовир Ивайловград, изграден по долното течение на р. Арда и дълъг цели 36 км.
15:30 – 16:30 – Посещение и разглеждане с екскурзоводска беседа на Вила Армира – един изключителен архитектурен паметник на възраст 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом- дворец от римско време, разкрит по нашите земи.
Входни такси: 5 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери

Настаняване в хотел „Св.Св. Константин и Елена” в Ивайловград.
Възможност за организирана вечеря в ресторанта на хотела – 10 лв. (Заявява още с резервацията се и се заплаща към пакета).

Нощувка.

2 ден, 23.09.2017:

Ранна закуска в хотела. В 07:00 отпътуване за Златоград. Пристигане ок. 09:30 ч Участие в Делювите празници – повод е почитането на легендарната личност на Делю войвода, песента за който се рее в Космоса. 2017 г. е обявена за годината на Делю войвода и се честват 240 години от рождението му. Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми от преди 150 години, предрешени като хайдути, пехливани и бюлюкбашии, като едновремешни моми и жени, се разхождат из Стария Златоград и отвеждат въображението на публиката към времето, когато е живял Делю войвода.
Кулминация на празниците е възстановката „Един пазарен ден в Златоград“ – стари носии, уникални образи от времето на Възраждането, много музика, аромати и забавления, събират стотици гости в Златоград.

Ще посетим новооткрития музей на Делю Войвода и на хайдушкото движение от 15 до 19 век. Новият музей е уникален, в страната няма друга подобна експозиция, смята археологът проф. Николай Овчаров. В повечето музеи в страната има по нещо за хайдутите, които са били в дадения регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил Войвода до Капитан Петко Войвода -  като войводите Ангел, Вълчан, Индже, отбелязва той.

Ще намерим време и за разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук може да видите най-различни занаятчийници. На разположение също е и Етнографския музей, който е в 100 –те национални туристически обекта и срещу вход от 3 лв на човек може да се разгледа. Вечерта отпътуване за Момчилград. Настаняване в хотелски комплекс ,,Момчилград“.

Нощувка.

3 ден, 24.09.2017:

Закуска в хотела.  08:30 ч. Освобождаваме стаите и отпътуваме към Кърджали.

Първо ще посетим Храмов комплекс „Успение Богородично“, който се намира в кърджалийския квартал „Гледка“. Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г.  комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра.

Оттам продължаваме към Перперикон (10:00 – 11:30ч)

Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km². Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km². Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.

Входни такси: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца – безплатно

От Перперикон се отправяме в посока Хасково като за кратко ще спрем на природния феномен Каменните гъби, който се намира до самия път, в защитена територия с площ от 3 хектара. Наричат ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Каменните гъби са причудливи скални образувания,формирани в резултат действието на водата и вятъра. С розовите си пънчета и зеленикави шапки наподобяват истински гъби.

Пристигайки в Хасково ще посетим най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес.

Продължаваме към Ямбол, където ок. 16 часа ще посетим Античния град „Кабиле”. Той  е най-значимият и най-голям тракийски античен град, възникнал в края на II хилядолетие преди Христа. Градът е бил завладян от Филип II Македонски, впоследствие става част от империята на Александър Македонски. По-късно траките успяват да си върнат града и го превръщат в стопански, политически и културен център на Древна Тракия. След това Кабиле попада под владението на Рим. През 6 век е окончателно разрушен от аварите.
Входни такси: възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 3 лв

Отпътуване за Варна и Добрич.

Отпътуване от:

възрастен в двойна/тройна стая

дете до 2,99 г. в стая с двама възрастни без Легло със самостоятелна седалка в автобуса

дете от 3 до 11.99 г. в стая с двама възрастни

Единична стая

Варна и Бургас

179 лв

50

155

На запитване

 

 

 

 

 

 

 

Цената включва:

Транспорт с лицензиран автобус

2 нощувки със закуски:

1 в хотел «Св.Св. Константин и Елена» в Ивайловград, http://hotel-ivaylovgrad.com/
1 в хотелски комплекс «Момчилград», http://www.hijatamg.com/index.html

Посещение на тракийската гробница и крепостта в Мезек
Разглеждане на Вила Армира с местен екскурзовод
Разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград и музея на Делю войвода
Участие в Делювите празници в Златоград и във възстановката „Един пазарен ден в Златоград“ (Можем да съдействаме на желаещите  да си наемат носии)
Посещение на Храмов комплекс „Успение Богородично“, Кърджали
Разглеждане на Перперикон с местен екскурзовод
Посещение на статуята на Дева Мария в Хасково
Разглеждане на Античен град Кабиле
Екскурзоводско обслужване

Цената не включва:

Доплащане за вечеря в Ивайловград – 10 лв (заявява се и се заплаща с основния пакет)

Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):

Мезек – Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери.
Вила Армира – 5 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери
Етнографския музей в Златоград – 3 лв
Перперикон – възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца – безплатно
Античен град Кабиле – възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 3 лв

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта

Записаните за еднодневна екскурзия до Гърция – Лична карта или международен паспорт; За деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от НЕпътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане, копие от страницата със снимката в паспорта

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 25 пълноплащащи туриста;

 

 

 

 

 

 

 

Забележки:

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

*Задължително изискване към туристите при посещение на археологическите обекти е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

*Препоръчва се носенето на леки постелки за сядане (за Златоград).

* Туроператорът препоръчва на своите клиенти  сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Универсум Тръст  Травъл ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 04895 /28.01.2005г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полица № 7500170000017  в  „Групама застраховане” ЕАД

С  общите условия за организирано пътуване можете да се запознаете тук: http://universum-travel.com/wp-content/uploads/2011/05/Obshti-uslovia.doc