universum

Оферти

Кападокия – Земя на феномени

Кападокия – Земя на феномени

 

Варна – Бургас – Анкара – Кападокия – Коня – Ескишехир – Варна

06 – 10.09.2017

25 – 29.10.2017

4 нощувки със закуски и вечери

Кападокия – тази земя е като че ли извадена от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Каменният град се намира в сърцето на Мала Азия, заемайки огромна територия между Понтийските планини и Тавър, Соленото езеро и р. Ефрат. Наричат Кападокия “Земя на светци” – родно място на Св. Георги, тя наистина е едно от най-големите хранилища на средновековното православие. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

 

Отпътуване от:

На човек в двойна / тройна стая

Единична стая

Дете  до 12 г. с 2-ма възрастни в стая

Варна

425 лв

515 лв

335 лв

Бургас

395 лв

485 лв

305 лв

 

Пакетната цена е в лева и включва:
Транспорт с лицензиран туристически автобус
4 нощувки със закуски и вечери:
(1 в Анкара , 2 в Кападокия, 1 в Ескишехир)
Туристическа програма в Анкара, Хатуша, Кападокия, Коня, Ескишехир
Пълно екскурзоводско обслужване от лицензиран местен екскурзовод
Представител на Туроператора
Фериботни и пътни такси
Медицинска застраховка с покритие 5000 евро (доплащане за лица над 70 г. – 10 лв)

Допълнително се заплащат:
Входни такси на местата за посещение:

Хатуша – ….

Музея на анадолските цивилизации – 20 т.л.

Скалните църкви в Гьореме – 30 т.л.

Крепостта Ючхисар – 6 т.л.
Подземен град – 30 т.л.

Допълнителни мероприятия (по желание):

Полет с балон – 120 евро
Автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” – 20 евро
Традиционна турска вечер – 25 евро

 

ПРОГРАМА

 1 ден:  Варна – Бургас – Анкара (ок. 900 км)

03:30 ч. сутринта отпътуване от Варна, ул. Антим 1, 05:30 ч. – от Бургас. Пристигане в Анкара вечерта. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден: Анкара – Кападокия (ок. 360 км)

Закуска в хотела. Туристическа програма в столицата на Турция: Цитаделата – символ на града, римските бани, Храма на император Август, Националния площад с конната статуя на Ататюрк, Музея на Анадолските цивилизации и мавзолея на Ататюрк. Отпътуване за Кападокия. По пътя ще разгледаме Хатуша . В сърцето на Анатолия, на ок. 200 км. от Анкара се намира Хатуша – древната столица на империята на хетите. Почти цялото второ хилядолетие пр. Хр. те властвали над Анатолия и Северна Сирия, създавайки една от най-могъщите държави на древния свят. Те превзели и разрушили Вавилон, а Троя е била техен васал. Забележителната със своята градска организация, храмове, площади и кралски резиденции столица била опасана от 7 километрова внушителна крепостна стена. Днес този музей на открито е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Пристигане в Кападокия. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден: Кападокия (целодневна туристическа програма)

За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути.
Закуска. Разглеждане на забележителните туристически обекти на Кападокия, разположени в триъгълника: Невшехир, Аванос и Ургюп: открития музей Гьореме – най известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи; скалната крепост Учхисар; Долината на гълъбите (някога тук са живели гълъби в скалите, обучавани за разнасят писма – основен начин на комуникация в древността). Разходка в една от най-красивите долини в региона – Зелве  със запазен манастирски комплекс и множество църкви, изсечени направо в скалите. Долината Зелве е разположена в района Пашабаа, нарича се още Долината на Приказните комини. Известна е и като Долината на монасите заради килиите, открити във варовиковите кули. Необикновената форма на каменните образувания прави долината странна и изключително интересна.

Разходка в градчето Аванос, древната Ванеса, живописно разположено на двата бряга на най-дългата река в Турция Казъл ърмак (Червената река) – посещение на  центрове за производство на килими, грънци и оникс и винарска изба с дегустация на прочутите кападокийски вина.

Вечеря.

Програма по желание (заплаща се допълнително):

Посещение на фолклорно представление и на танцуващите дервиши в подземен ресторант или автентичен ритуал Сема в Керван Сарай. /По желание и срещу допълнително заплащане/. Нощувка.

Програма по желание (заплаща се допълнително):

Автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Керван Сарай с продължителност ок. 1:30 мин

ИЛИ

Традиционна турска вечер в подземния ресторант „Яшар баба” с богата фолклорна програма (салати и напитки без ограничение).
Връщане в хотела. Нощувка.

4 ден: Кападокия – Коня – Ескишехир

Закуска. Напускаме хотела и се отправяме към подземния град Каймаклъ – един от най-добре запазените и пригодени за посещения градове в Кападокия (подземните градове в Кападокия са над 30). Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители.

Отпътуване за Коня – града на Танцуващите дервиши. Суфите или дервишите – наричат ги „Мистиците на Исляма”. Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света. Пешеходна туристическа програма в Коня.

Продължаваме към Ескишехир   и минаване през фригийската долина. По пътя посещение на Гордион - столица на древното царство на Фригия. Гордион е построен на висок хълм и се намира на брега на река Сангариос (днес Сакария). Близо до града се намира Царския път. В Гордион цар Мидас се самоубива и там се намира неговата гробница от 8 пр.н.е.

През Ескишехир ( в превод Стар град ) живописно се вие река Порсук. Около нея са изградени 6 прекрасни парка с езерца и многобройни забавления за жителите и гостите на града и това придава особено очарование на това селище. Тук е родното място на хитрия Настрадин Ходжа, който със своите шеги и невероятно чувство за хумор станал известен през вековете и е част от турския фолклор и култура. Затова неговият образ заедно с образите на много други местни и чужди величия може да се видят в Музея на восъчните фигури в Ескишехир. В града се намира най-големият турски университет, който е и 4-ти по брой студенти в света -Анатолийски университет. Разглеждане на Етнографския комплекс „Одунпазаръ”. Настаняване в хотел.Свободно време. Възможност за разходка с лодка.  Нощувка.

5 ден: Ескишехир – Бургас –  Варна

Закуска в хотела. Отпътуване за България. По пътя се посещава древния град Песинунт ( Песинт или Песинус) – това е древен град във Фригия. Смята се за мястото, където възниква анатолийският култ към  богинята Кибела.  Спирка в Лозенград за пазаруване в хипермаркет KIPA. Пристигане във Варна ок. полунощ.

Минимален брой група: 35 човека

Краен срок за уведомяване: 7 дни преди датата на отпътуване

Последователността на посещение на обектите в Кападокия се определя от лицензирания турски  екскурзовод, който ще придружава групата.

Всички допълнителни мероприятия се заявяват и заплащат предварително в България.

На място се заплащат входовете за съответните обекти – в турски лири.

 

Допълнителна информация:

 Необходими документи – валиден международен паспорт минимум 2 месеца преди последния ден престой на територията на Р.Турция; – за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 14 дни преди датата на отпътуване;

Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

Туроператорът си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти  сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Универсум Тръст  Травъл ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 04895 / 28.01.2005г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полица № 7500170000017  в  „Групама застраховане” ЕАД

С  общите условия за организирано пътуване можете да се запознаете тук: http://universum-travel.com/wp-content/uploads/2011/05/Obshti-uslovia.doc